Manifest del Moviment per la Llengua del 6 de maig

5 Mai 2006 a les 6:21 pm | Arxivat a Moviment per la llengua | Deixa un comentari

L'Horta és una de les comarques més afectades pel que fa al procés de substitució lingüística. El valencià continua sent, a dia d'avui, una llengua minoritària i minoritzada que perd àmbits d'ús a favor de la consolidació del castellà.

Potser per això i també pel poc recolzament que les institucions públiques oferten al valencià, s'ha creat el Moviment per la Llengua a les poblacions d'Aldaia i Alaquàs.  

L'objectiu d'aquesta assemblea, participativa i oberta, és conscienciar a la població del greu perill que suposa marginar una llengua que, en el seu àmbit lingüístic, gaudeix d'un ús escàs entre la població. Val a dir que el Llibre blanc de l'ús de valencià adverteix que, en la zona valencianoparlant, només un 58% de gent sap parlar la nostra llengua, tot i que el percentatge de gent que sap llegir-la o escriure-la és encara menor. El Moviment per la Llengua integra a persones de totes les edats que volen dedicar-se a treballar per l'ús i el foment de la llengua en tots els àmbits de la vida pública: escoles, mitjans de comunicació, grups de música, empreses, administració, etc…  

Així mateix, el Moviment per la Llengua aposta per defensar a ultrança la unitat lingüística i la seua normalització en base a les Normes de Castelló signades l'any 1932. Les i els membres d'aquest projecte ja han manifestat el seu desig de treballar amb la població immigrada així com amb els valencianoparlants passius per tal d'estendre l'ús del valencià a una capa social més àmplia. El naixement del Moviment per la Llengua és també una resposta d'un sector de la societat valenciana a les pèssimes polítiques de recolzament a la llengua implantades pels governs municipals i autonòmics al territori del País Valencià. La nova associació vol denunciar obertament els reiterats atacs que està patint la llengua des de l'Administració pública valenciana: des d'incompliment de línies en valencià a les escoles públiques, passant pel conflicte per la seua denominació, fins a arribar a qüestionar l'estudi de Filologia Catalana a la Universitat.

Anuncis

Feu un comentari »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.
Entries i comentaris feeds.

%d bloggers like this: